Ondergewaardeerd en ouderwets, termen die (onterecht!) worden gekoppeld aan drijfplanten. Tijd om deze vrolijke drijvertjes wat extra aandacht te geven. Want drijfplanten reinigen, bieden schuilmogelijkheden voor (jonge) vissen, creëren broed- en schaduwplaatsen, produceren zuurstof en geven je aquarium een heel andere look.

Hoe doen ze dat?
Dat drijfplanten drijven, is logisch, maar hoe doen ze dat? Het geheim zit hem in met lucht gevulde ruimtes tussen de huidmondjes (stomata). Het bladoppervlak wordt tegen de zon beschermd met een waslaagje of haartjes. In tegenstelling tot andere zuurstofplanten in het aquarium halen drijfplanten CO2 niet uit het water, maar uit de lucht. Voedingsstoffen halen ze wel uit het water, met de wortels. Deze wortels zijn trouwens ideale schuilplaatsen voor jonge vissen, bijlzalmpjes en labyrintvissen (zoals betta’s en goerami’s).

Natuurlijke algenbestrijder
Wist je al dat drijfplanten een goede vriend kunnen zijn in je strijd tegen algen? Doordat ze snel groeien, hebben ze behoefte aan veel voedingsstoffen als fosfaat en nitraat (afvalstoffen die onder andere vissen produceren). Deze filteren ze met hun wortels uit het water. Daarnaast dempen ze het licht. Hoe meer licht je boven je aquarium hebt, hoe meer voedingsstoffen en CO2 je planten nodig hebben. Is dit evenwicht verstoord, dan grijpen algen hun kans. Door het licht te dempen met drijfplanten, kan je dit evenwicht herstellen. Naast vissen is het ook voor planten als Anubias heerlijk toeven onder drijfplanten. Anubiassen hebben weinig licht nodig en groeien langzaam. Hierdoor zijn ze gevoelig voor alg groei. Door het licht van je aquarium te dempen met drijfplanten, maken algen minder kans en laat je je anubiassen floreren.

Creabea met nylon
Stel, je bent om en besluit drijfplanten voor je aquarium aan te schaffen. Hoe voorkom je dat ze steeds naar die ene hoek drijven waar jij ze net niet wil hebben? Of dat ze door de stroming naar beneden worden geduwd en in andere planten vast blijven zitten? Zoals altijd zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Je kan een visdraadje tussen twee zuignappen spannen. Zo scherm je een hoek, of deel van je aquarium af. Dit draadje kan natuurlijk ook aan de achterwand, aanzuigbuis van het filter of een ornament vast worden gemaakt, leef je uit! Een andere mogelijkheid is van luchtslang een drijfring te maken en deze te fixeren met een nylon draadje.

De schaar erin
Drijfplanten groeien snel en moeten dus regelmatig worden gesnoeid. Grofbladige drijfplanten kan je gewoon met de hand verwijderen. De fijn bladige soorten verwijder je door de opening van je aquariumstofzuiger naar boven te richten en onder het wateroppervlak te houden. In plaats van vuil van de bodem te verwijderen, stofzuig je nu overtollige drijfplanten weg.

Keuzes!
Tropica heeft vijf plantensoorten in de collectie die onder de noemer drijfplant vallen.

  • Azolla filiculoides 
  • Ceratophyllum demersum’Foxtail’
  • Limnobium laevigatum
  • Riccia fluitans
  • Salvinia auriculata

In dit lijstje ontbreekt Lemna minor (Eendenkroos). Waarom? Eendenkroos is al snel een plaag. Er hoeft maar één plukje van dit fijn bladige plantje in je aquarium achter te blijven en het wateroppervlak ligt er binnen de kortste keren weer helemaal vol mee. Eenmaal in je aquarium kom je er bijna niet meer vanaf. Kies daarom liever een van bovenstaande plantjes en geniet!

0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop