Bijna iedereen houdt ervan: vakantie!  Rust, zon, zee, of juist op ontdekkingstocht, lekker eten, even de dagelijkse beslommeringen en verplichtingen achter je laten. Maar hoe regel je dit met je aquarium en hoe zorg je ervoor dat hij na thuiskomst nog net zo mooi en gezond is als voor vertrek? Ook hier helpen we je graag een handje mee.

Voor vertrek

Niets is zo fijn als met een gerust hart op vakantie gaan. Dit geldt natuurlijk zeker wanneer het je aquarium betreft . Enkele aandachtspunten voor vertrek zijn:

 • Verschoon je buitenfilter ongeveer een maand voor vertrek. Een binnenfilter verschoon je twee weken voor vertrek. Spoel hierbij terug te plaatsen substraten uit in een bakje met aquariumwater om zo veel mogelijk bacteriën te behouden.
 • Ververs een week voor vertrek een deel van het aquariumwater
 • Controleer of alle techniek nog naar behoren werkt en voldoende gevuld is. Doe dit bij voorkeur niet net voor vertrek, maar bijvoorbeeld een week van te voren
 • Controleer nog een keer extra de waterwaardes en stuur waar nodig bij
 • Plaats een tijdklok op de verlichting en laat de lampen maximaal acht uur aaneengesloten per dag branden. Ook kan je bij beplante zoetwateraquaria de verlichtingsintensiteit verlagen, pas hier de hoeveelheid plantenmest en CO2 op aan.
 • Voeg extra plantenvoeding toe of vraag je vissenoppas dit te doen.
 • Sluit een extra filter op het aquarium aan. Mocht één van beide filters tijdens de vakantie defect raken, is er toch voldoende stroming en zuurstof aanwezig voor de vissen
 • Snoei eventuele planten. Heb je drijfplanten, dun ze dan voor vertrek uit. Dit voorkomt dat ze al het licht van de onderliggende planten wegnemen.
 • Gebruik voor het doseren van plantenmest of toevoegingen van koralen een doseermachine. Stel deze iets zuiniger in dan wanneer je thuis zou zijn
 • Houd bij extreme hitte gordijnen gesloten en zet alle deuren, kleppen en schuiven van je aquarium open. Ook kan je een ventilator of koelmachine op het aquarium aansluiten
 • Schrijf een eenduidige uitleg met hoeveelheden en frequentie voor de vissenoppas. Is het erg warm tijdens je vakantie, vergeet dan niet te vragen of ze ook het waterpeil willen controleren. Dit om te voorkomen dat pompen drooglopen of in zeeaquaria het zoutgehalte oploopt
 • Neem contact met ons op voor onze vakantieservice (dit kan voor een extra tussentijdse onderhoudsbeurt zijn, of een wekelijkse aquariumcontrole) en laat ons telefoonnummer (0499 395000) achter voor je vissenoppas.

Voeren tijdens de vakantie

Komt er dagelijks iemand langs om de post te sorteren, de gordijnen open en dicht te doen en je vissen te voeren? Let er dan op dat je duidelijke voerinstructies achterlaat (hoe vaak je vissen te eten krijgen  en hoeveel). Mensen die zelf geen aquarium hebben, hebben snel de neiging de vissen te overvoeren. Leg uit wat de gevolgen van te veel voer zijn (alggroei en mogelijk zelfs vissterfe) en leg in het geval van droogvoer voor iedere voerbeurt een envelopje voer klaar. Een andere optie is het voer van JBL met een doseerdop.  Het is verstandig de vakantieporties iets kleiner te maken dan de normale voerporties, zeker wanneer je vissenoppas geen water hoeft te verversen.

Staat er niet dagelijks iemand op de stoep? Overweeg dan de volgende opties:

 • Voor korte vakanties biedt voor zoetwateraquaria het vakantievoer van JBL (JBL Holiday) uitkomst. Dit is een blok met mineralen (calciumsulfaat) dat je waterwaarden niet beïnvloedt wanneer het oplost. In dit blok is voer opgeslagen dat de vissen er zelf uithalen. Ga je een paar dagen weg? Dan is JBL Weekend een goede oplossing.
 • Een andere betrouwbare optie is een voerautomaat. Hiermee kan je veelal meerdere voerbeurten per dag inplannen. Ook de hoeveelheid voer is in te regelen. Wij hebben verschillende soorten en merken voerautomaten in de collectie. Gebruik bij voorkeur granulaat of korrelvoer. Dit neemt minder snel vocht op dan vlokvoer. Sluit de voerautomaat bij voorkeur ruim voor vertrek op je aquarium aan. Zo ben je er nog zekerder van dat je tijdens je vakantie niet teveel voert.

Discusvissen tijdens de vakantie

Heb je discusvissen? Wen ze dan ruim voor je vakantie over op discusgranulaat. Dan kan je tijdens je vakantie een voerautomaat op het aquarium aansluiten.

Zijn je discussen groter dan 10 cm, dan kan je ook een vastenperiode overwegen. Onze discuskweker (Stendker) stelt dat gezonde vissen van dit formaat zonder problemen twee tot drie weken zonder eten kunnen. Magere tijden komen ook in de natuur voor. Tijdens deze periode hoeft er ook geen water te worden ververst, omdat door het ontbreken van de voeding het water nauwelijks verontreinigt. Enkele andere tips voor het discusaquarium tijdens de vakantie:

 • Verlaag de temperatuur naar 27°C. Vissen zijn koudbloedige dieren, door de temperatuur te verlagen, vertraagt de spijsvertering en wordt het hongergevoel gedempt.
 • Verhoog na de vakantie eerst de temperatuur
 • Bouw de hoeveelheid voer na de vakantie langzaam weer op. Pas op voor overvoeren. Zowel de discussen als de bacteriecultuur in de filters krijgen zo de kans zich aan de normale voerhoeveelheid aan te passen.

Prettige vakantie!

 

0
  0
  Winkelwagen
  Your cart is emptyReturn to Shop