Veel mensen lopen er met het opstarten van een aquarium tegenaan: bruine aanslag op ruiten, grind, planten en ornamenten. De oorzaak is veelal silicaat. Silicaatalgen, kiezelwieren of diatomeeën groeien in koloniën in zoet- en zeewater. Of silicaat ook de oorzaak is van de alg in jouw aquarium, kan je eenvoudig meten met een silicaattest.

Leidingwater
Silicaat, dat regelmatig wordt aangeduid als Si02 (siliciumdioxide), is een mineraal dat in vrijwel alle gesteenten voorkomt en in zeer geringe mate oplost in water. Omdat silicaat geen schade toebrengt aan onze gezondheid, is er geen wettelijke norm voor de hoeveelheid in leidingwater. In Best is het silicaatgehalte gemiddeld 18 milligram per liter. Wanneer je een glas water uit de kraan drinkt, merk je hier niets van, maar als aquariaan kan het voor de nodige trubbels zorgen. Zeker wanneer je je bedenkt dat het al vanaf 2 milligram per liter voor kiezelwier kan zorgen.

Microscopische kunstwerkjes
Naast silicaat zijn licht, stikstof en fosfaat belangrijke voedingsstoffen voor kiezelwieren. Het silicaat wordt gebruikt voor de bouw van het uitwendige skelet (de kiezel), stikstof en fosfaat zijn de voedingsstoffen en licht zorgt voor de energie om zich te vermeerderen. Ieder algje kan een andere vorm hebben, dit maakt ze voor biologen lastig te classificeren. Onder de microscoop zijn het echter ware kunstwerkjes. Heb je ze liever niet in je aquarium, dan zijn er twee manieren om dit aan te pakken: uit het water verwijderen voor je dit in je aquarium doet, of in het aquarium zelf.

 

Verwijderen uit leiding- en aquariumwater
Met een omgekeerde osmose apparaat (waterzuiveringsapparaat) haal je een deel van het silicaat uit kraanwater. Wil je de laatste restjes er ook uit filteren, monteer dan na je osmose apparaat een silicaatfilter. Dit filter is gevuld met speciaal hars dat silicaat uit water opneemt. Is dit hars verzadigd, dan kan je dit vernieuwen, je hoeft dus geen nieuw filter aan te schaffen.
Heb je al silicaat in je aquariumwater, dan kan je dit eenvoudig verwijderen door een silicaatabsorber (korrels die het silicaat opnemen) in het filter te plaatsen. Over het algemeen zijn je trubbels dan binnen twee weken opgelost.

0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop