Aquarium Coenen doet al ruim 30 jaar zaken in Sri Lanka. In 2017 was het de hoogste tijd dit prachtige land zelf te bezoeken. Je verwacht het misschien niet, maar het is een echt aquariumland! Naast het aquarium op het vliegveld, zie je ze in huizen, restaurants en zelfs op treinstations! Tijdens onze rondreis stonden buiten de toeristische route ook bezoekjes aan collegabedrijven en (potentiële) leveranciers op de planning.

Treinen door Sri Lanka 

Treinen door Sri Lanka Deze reis zijn de meeste kilometers per trein en bus gereisd. Oké met een privéchauffeur kan je vaker stoppen voor foto’s, of (in mijn geval) om een aquariumwinkel te bezoeken?, maar met het openbaar vervoer beleef, zie en ruik je een land veel intenser.De stations zijn stuk voor stuk uniek! Overal zie je bloemen en regelmatig was er zelfs een aquarium te ‘bewonderen’. Deze onderwatertuinen zijn vaak begroeid met het nodige ‘onkruid’ zoals algen, maar zoveel aquaria heb ik nog niet eerder op stations gezien…

Collegabedrijven

In alle landen die ik bezoek, probeer ik minimaal één colegabedrijf te bezoeken. Gewoon om ervaringen uit te wisselen, rond te kijken en iets te leren. Noem het brancheonderzoek op nicheschaal, beroepsdeformatie, of gewoon een afwijking ?. Wat ik heb geleerd van onze collega’s in Sri Lanka? De meest populaire vissen onder locals zijn goudvissen, flink uit de kluiten gewassen blauwe haaien (pangasius sutchi) en arowana’s. Deze laatste brengen de eigenaar volgens de Sri Lankanen geluk, maar gezien de kleine aquaria waarin ze gehouden worden betwijfel ik of de vissen zelf wel zo gelukkig zijn. Zeewateraquaria ben ik niet tegengekomen en van de zes aquaruimwinkels die we hebben bezocht, verkocht er slechtst eentje een handje vol zeewatervissen. Ligt bij ons de nadruk op een ‘natuurlijke’ inrichting, in Sri Lanka draait het om de vis zelf. Worden er al decoratiematerialen gebruikt, dan zijn ze felgekleurd en worden ze gepimpt met luchtbellen en ledjes in diverse kleuren. Als Aquarium Coenen kunnen we trouwens altijd nog branchedifferentiatie overwegen. Vooral felgekleurde plastic boeddhabeelden (van klein tot groot), blijken erg in trek bij (Srilankaanse) aquarianen.. ?

Kwekerijen en exporteurs 

Naast onze huidige leverancier (voor zoet-en zeewatervissen) ben ik ook bij kwekerijen geweest. Natuurlijk staat het welzijn van de vissen hierbij centraal. We bespreken onderwerpen als kweekproces, waterkwaliteit, transport, (homeopathisch) medicijngebruik, voerkwaliteit en -kwantiteit, assortiment, zwemruimte, filtertechniek en de branche als geheel.Net als in andere landen worden levendbarende vissen vaak in betonnen vijvers van ongeveer 1,5 kuub gekweekt, betta’s en enkele soorten zeewatervissen in aquaria. De meeste zeewatervissen worden echter nog met de hand gevangen, minimaal een week ter observatie gehouden, op levende artemia overgewend en door een bioloog gekeurd voor ze op transport gaan. 

 Kortom het was een prachtige reis waar ik zowel als toerist, als aquariumliefhebber mijn hart op kon halen. Dit jaar (2018) staat Thailand op de planning. Natuurlijk hoop ik ook hier weer helemaal op te kunnen gaan in onze hobby. De eerste contacten met (potentiele) leveranciers zijn in ieder geval alweer gelegd.

 

0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop