Na meerdere warme dagen, neemt vaak ook de temperatuur in huis toe. Dit kan voor problemen in je aquarium zorgen. Kleine temperatuurverschillen kunnen al funest zijn voor koralen, maar ook zoetwatervissen en -planten kunnen het moeilijk krijgen wanneer de thermometer meer dan 27°C aangeeft. Daarom de volgende tip: breng het aantal verlichtingsuren terug naar maximaal 8 uur per etmaal en laat de lichtkap open staan. Staat het aquarium in een warme ruimte, denk dan eens aan een ventilator of koelmachine.

Ventilatoren
Verdamping van water zorgt ervoor dat de temperatuur van het water zakt. Een ventilator blaast lucht over het wateroppervlakte ,waardoor het water eerder verdampt en dus afkoelt. Met een ventilator kan je de watertemperatuur 2 tot 4 ˚C laten zakken. Bijkomend voordeel: je vissen krijgen meer zuurstof. Bewegend en koeler water bevat meer zuurstof dan stilstaand en warm water. Een mogelijk nadeel in zoetwater is dat de zuurstof de in het water aanwezige CO2 verdrijft en dat KH van het water stijgt (alleen het water zelf verdampt namelijk, andere stoffen blijven in het resterende water over). Controleer bij het gebruik van aquariumventilatoren met grotere regelmaat de waarden van je aquariumwater. Aquariumventilatoren zijn er in diverse maten en merken zoals JBL (eventueel met controller), Aqua Medic, Tunze en Perfect Reef.

Koelmachines
Ook koelmachines zijn in diverse uitvoeringen leverbaar. Sommige koelen, anderen kunnen het water ook verwarmen (een aparte verwarming met thermostaat is dan niet meer nodig). Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe. Wordt het aquariumwater te warm, dan koelt de koelmachine het water tot gewenste temperatuur wordt bereikt. Een koelmachine staat buiten het aquarium en wordt continue van water voorzien via een pomp. Naast het gerenommeerde merk Teco, hebben we ook koelmachines van andere merken.

0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop