Colombo Cerpofor Dactycid

Beschrijving

Vismedicatie tegen inwendige en uitwendige wormen zoals rondwormen (nematoden), haakwormen (acanthocephala) huidwormen (Gyrodactylus) en kieuwwormen (Dactylogyrus). Helpt ook bij de bestrijding van hydra’s en planaria in zoetwateraquaria.

Nematoden (rondwormen)
De Nematoden of rondwormen zijn lange, ronde wormen die in de darmen voorkomen. Door Nematoden en Haakwormen aangetaste vissen vermageren en krijgen een slijmerige ontlasting.
Cammalanus cotti is een levendbarende rondworm, die zich manifesteert als een trosje roodachtige wormpjes, dat uit de anus van de vis hangt. De wormpjes die we hier zien zijn slechts het symptoom voor een veelvoud aan wormen dat dan in de darm aanwezig is.

Acanthocephala (haakwormen)
Acanthocephala of haakwormen hebben een snuit met haken, waarmee ze zich in de darmwand vastzetten. De wormeieren komen via de ontlasting van de vis vrij. De larven uit deze eieren hechten zich op beekvlokreeftjes en insectenlarven en kunnen zo weer andere vissen besmetten.

Gyrodactylus (huidwormen) en dactylogyrus (kieuwwormen)
Gyrodactylus is een huidworm, die ook op de kieuw kan voorkomen en dactylogyrus is een kieuwworm, die ook wel eens op de huid zit. Hun larven kunnen rechtstreeks naar andere vissen zwemmen om ze te besmetten. De huidwormen zijn levendbarend, waardoor ze zeer snel in aantal toenemen en er een grauwe slijmerige huid ontstaat.

Huid- en Kieuwwormen zijn platte zuigwormen (Trematodes Monogena)
De kieuwwormen leggen eieren. De larven en volwassen wormen tasten de kieuwen aan, waardoor de vis met open kieuwdeksels gaat zwemmen. Bij beide infecties krijgen de vissen het benauwd en schuren ze zich aan zand en stenen.

Hydra’s en planaria
Hydra’s zijn zoetwaterpoliepen die zich explosief kunnen vermeerderen op planten en ruiten. Bovendien vergrijpen ze zich aan kleine en jonge vissen.
Planaria’s zijn witgrijze platte wormpjes, die massaal op de voorruit voorkomen, vooral als het licht uit is. In principe voeden ze zich met organisch materiaal, maar bij gebrek hieraan kunnen ze parasiteren op kieuwen en slijmhuid van vissen en in de mantelholten van slakken. Visseneieren staan ook op het menu.

Dit product kan schadelijk zijn voor lagere dieren zoals kikkers, garnalen, kreeften en slakken als wel voor Olifantsvissen en aanverwante soorten. Gebruik van Dactycid Pro bij aanwezigheid van deze dieren wordt dus afgeraden.

Dactycid Pro is ontwikkeld voor gebruik in ‘normale’ aquaria met een pH tussen 7 en 8.5 en een KH van 4-8°DH. Gespecialiseerde aquaria hebben vaak afwijkende waterwaarden waardoor de reactie op Dactycid Pro afwijkend kan zijn van normaal; hierbij doelen we op aquaria met een lage pH en/of KH waarden, als wel aquaria welke gebruik maken van osmose water waardoor de geleidbaarheid zeer laag is.

Test altijd voor de behandeling de waterkwaliteit en corrigeer waar nodig. Het is aan te raden bij gebruik van medicijnen het aquarium goed te beluchten met een luchtpomp. Zorg altijd dat er geen kool of zeoliet in het filter zit. UV-lampen en ozonapparaten tot 1 week na de laatste toediening uitgeschakeld laten.
Lees voor gebruik van dit en andere medicijnen de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en volg de instructies nauwkeurig op.

Een verpakking is geschikt voor het behandelen van aquaria met een inhoud tot 500 liter.

Extra informatie

Verzendgewicht N/B
Verzendafmetingen N/B

15,80

Wellicht ook interessant!

0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop