16 oktober – Planaria in zoetwateraquarium? Indy weet raad!

Planaria kunnen het plezier in je aquarium soms flink verpesten. In deze blog geeft Indy uitleg over het bestrijden van deze plaagdiertjes.

 

Planaria zijn #plaagdiertjes die een beetje op wormpjes lijken. Ze hebben en driehoekige kop met twee duidelijk zichtbare ogen. Overdag schuilen ze veelal in de bodem. Het zijn plaagdiertjes omdat ze jagen op net vervelde, jonge of nog in het ei zittende garnalen. Ze kunnen dus een serieuze bedreiging vormen voor je #garnalenpopulatie.

 

Het zijn echte veelvraten. Hoe meer voedsel er aanwezig is in het aquarium, hoe sneller de voortplanting. Voer dus spaarzaam, gebruik een #voerschaaltje om ophoping van afvalstoffen in de bodem te voorkomen, gebruik eSHa Ndx en combineer dit eventueel met een #planariaval. @eSHa #Ndx werkt namelijk niet alleen tegen parasitaire wormen bij  #siervissen, het is ook een effectief middel tegen #planaria in je #zoetwateraquarium of #garnalenbak.

 

Dosering eSHa Ndx

Bereken eerst de inhoud van je #aquarium, verwijder kool uit het #filter en zet een eventuele UV-lamp uit. Voeg daarna 1 druppel Ndx per liter aquariumwater toe. Ververs de volgende dag 50% van het aquariumwater, of 20% wanneer je verse #kool in je filter doet.

 

Herhaal deze behandeling na 14 dagen. Planaria kunnen namelijk diep in de bodem nestelen, waardoor waarschijnlijk niet alle diertjes ineens gedood worden. Daarnaast kunnen de planaria nog eitjes hebben gelegd die later pas uitkomen. Blijf deze routine herhalen tot er geen planaria meer zichtbaar zijn in het aquarium.

 

eSHa Ndx is veilig voor #aquariumplanten, #aquariumvissen, #slakken, #mosselen en schaaldieren zoals #garnalen en #kreeften.

0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop